Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(21)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(2)
Placówka
Pępowo Wypożyczalnia
(24)
Pępowo Czytelnia
(1)
Autor
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Kuźmiński Andrzej
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Beersum Kay van
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Cummins Ivor
(1)
Czernik Renata
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Ehrlichmann Maike
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fiedoruk Łukasz (dziennikarz)
(1)
Gajewska-Okonek Monika
(1)
Gerber Jeffry
(1)
Grylls Bear (1974- )
(1)
Hobelsberger Bernhard
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Krupa Jakub Wojciech
(1)
Kupczyński Aleksander Nikodem
(1)
Kuźmiński Jerzy
(1)
König Ira
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Lisiecki Jarosław
(1)
Maciąg Agnieszka
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mazur Elżbieta
(1)
Mościcka Regina (tłumaczka)
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Okrasa Karol
(1)
Panek Edyta
(1)
Petrikowska Kamila
(1)
Piccinno Pasquale
(1)
Puchałka Klaudia
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Smoliński Dawid Michał
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Storr Martin (1970- )
(1)
Szustak Adam
(1)
Szydłowska Marta (kulinaria)
(1)
Tritto Lena
(1)
Turner Ryan
(1)
Ubbenhorst Bernhard
(1)
Venezia Rossella
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Wyrzykowski Janusz
(1)
Zając Radosław Jan
(1)
Zaremba Marek (dietetyka)
(1)
Ładocha Daria
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(24)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(5)
Kucharstwo
(3)
Odżywianie
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Ciasta
(2)
Kuchnia polska
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Przepisy
(2)
Alkohole
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Epos
(1)
Gorzelnictwo
(1)
Hildegarda (święta
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Insulinooporność
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Len
(1)
Literatura polska
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(1)
Miód
(1)
Mięczaki
(1)
Nalewka
(1)
Olej lniany
(1)
Owoce
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przyprawy
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Ryby
(1)
Skorupiaki
(1)
Symbolika religijna
(1)
Tarta
(1)
Tematy i motywy
(1)
Torty
(1)
Tłuszcze
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Utrata wagi
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Winiarstwo
(1)
Wino
(1)
Wychowanie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zdrowie
(1)
Zespół metaboliczny
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Pan Tadeusz
(1)
Temat: czas
1801-1900
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Gmina Pępowo (woj. wielkopolskie, pow. gostyński)
(1)
Wielkopolska
(1)
Gatunek
Poradnik
(12)
Książka kucharska
(11)
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Komiks
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(260)
Edukacja i pedagogika
(83)
Psychologia
(73)
Religia i duchowość
(73)
Medycyna i zdrowie
(70)
Kulinaria
(25)
Socjologia i społeczeństwo
(59)
Rozwój osobisty
(50)
Literaturoznawstwo
(46)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(42)
Podróże i turystyka
(39)
Kultura i sztuka
(36)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(36)
Biologia
(34)
Językoznawstwo
(25)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(23)
Kultura fizyczna i sport
(22)
Geografia i nauki o Ziemi
(21)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(19)
Hobby i czas wolny
(16)
Etnologia i antropologia kulturowa
(15)
Inżynieria i technika
(11)
Styl życia, moda i uroda
(10)
Filozofia i etyka
(9)
Fizyka i astronomia
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(9)
Dom i ogród
(7)
Architektura i budownictwo
(6)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Informatyka i technologie informacyjne
(5)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(5)
Ochrona środowiska
(4)
Praca, kariera, pieniądze
(4)
Media i komunikacja społeczna
(3)
Nauka i badania
(3)
Transport i logistyka
(3)
Archeologia
(2)
Turystyka i podróże
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Chemia
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Matematyka
(1)
Powieść wojenna
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Sport i kultura fizyczna
(1)
Zdrowie i uroda
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2007. - 528 stron : ilustracje ; 25 cm.
1001 przepisów - dania na każdą okazję, na co dzień i od święta; na pewno wybierzesz coś dla siebie i Twojej rodziny. 1001 ilustracji - każda potrawa przedstawiona na pięknej fotografii; zobaczysz jak wyglądają gotowe przysmaki...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Czytelnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe i pełne energii dziecko : porady mamy dietetyczki / Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2019. - 239, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki temu poradnikowi, prezentującemu wyniki najnowszych badań naukowych, poznasz fakty i mity o cukrze, olejach rafinowanych, tłuszczach i cholesterolu. Dowiesz się, jak szybko schudnąć, pokonać cukrzycę, insulinooporność i choroby serca. Zastosujesz 21-dniowy plan żywieniowy oparty na zasadach i przepisach diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej. Już dziś możesz wykorzystać ponad 50 przepisów na pyszne dania o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów. Poznasz też korzyści wynikające ze stanu ketozy. Zastosujesz zasady sprzyjające odchudzaniu, które płyną z pomijania posiłków, czyli postu przerywanego. Keto dla zdrowia! Cała prawda o cukrach, tłuszczach i insulinooporności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia z łąk i lasów / Monika Gajewska-Okonek. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2022. - 191, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. – Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego. – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi - teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej - a efekty są niesamowite! Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawarte w poradniku receptury to nie tylko pomysły na dania wegańskie i wegetariańskie, lecz również podpowiedzi, co można wyczarować z dzikich ryb i drobiu zagrodowego. Książka powstała dzięki uczestniczkom warsztatów i czytelniczkom, które szukały inspiracji na potrawy na każdą porę roku. Zamieszczone przez Maciąg przepisy są pełne dobra i miłości, dzięki czemu przypadną do gustu całej rodzinie. Ten niezwykły poradnik kulinarny powstał w domu pisarki, który jest dla niej centrum własnego wszechświata. W ten sposób autorka dzieli się nie tylko oryginalnymi przepisami, lecz również kawałkiem swojego serca. Poza pomysłami na pyszne potrawy i desery w książce znajdziesz również porady na aranżację domowej przestrzeni, w której twoi bliscy poczują się wyjątkowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które wypełniały każdy kąt domu, a przede wszystkim atmosferę radości i wzajemnej bliskości. Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu nasi bliscy z radością zasiądą do stołu. Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostra Salomea potrafi jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki." siostra Anastazja
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce "Jeść zdrowiej" postaraliśmy się zebrać wszystkie najważniejsze, najbardziej aktualne informacje na temat zdrowych produktów, ich właściwości odżywczych i zastosowania, popularnych diet i nowych zaleceń żywieniowych. Stworzyliśmy kompendium wiedzy uzupełnione aż o 75 przepisów na dania zgodne z pięcioma trendami żywieniowymi. Znajdziecie tu pomysły na przekąski, obiady, desery, a także na świąteczne potrawy wegetariańskie, wegańskie, fit, bez laktozy i bez glutenu. Przy tworzeniu przepisów do tej książki ich autorzy, Daria Ładocha i Karol Okrasa (gościnnie), współpracowali z dietetykiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka "Ryby są super" to prawie 300 stron pięknych zdjęć, smakowitych przepisów i cały ogrom wiedzy! Przepisy zaczynają się dopiero na 70 stronie! Zapytacie, a co znajdziemy w książce na wcześniejszych stronach? Wiedzę! Całą wiedzę o rybach i owocach morza! Na początku książki znajdziemy „rybne ABC” a w nim m.in: -najbardziej popularne ryby i owoce morza wraz z opisem struktury ich mięsa. -porady po czym poznać, że ryba jest świeża -jak zabrać się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill -owoce morza
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdobienie kulinarne : torty, ciasta, tarty / [tekst i zdjęcia] Klaudia Puchałka. - Warszawa : SBM, 2022. - 189, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 25cm.
Co zrobić by ze zwykłego tortu, ciasta czy tarty wyczarować prawdziwe dzieło sztuki? I jak dekorować, by każdy kawałek słodkości wydawał się jeszcze smaczniejszy? Autorka krok po kroku pokazuje jak dekorować torty, ciasta, tarty i inne wypieki na różne okazje - te najbardziej uroczyste, takie jak ślub czy chrzest, a także na te bardziej codzienne, jak urodziny i imieniny. Nie zabrakło też inspiracji na Dzień Matki, walentynki czy Halloween. Autorka daje szczegółowe wskazówki, jak przygotować ozdoby z masy cukrowej, izomlatu, marcepanu, żelatyny czy czekolady oraz jak złożyć tort, wytynkować jego poszczególne warstwy, a następnie misternie ozdobić. Podpowiada też jak we własnej kuchni urządzić pracownię zdobniczą z prawdziwego zdarzenia oraz podaje sprawdzone przepisy na różne okoliczności. Całość jest ilustrowana zdjęciami, na których pokazane są etapy dekorowania oraz gotowe realizacje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biblia od kuchni / Adam Szustak, Karol Okrasa. - Nowy Sącz : RTCK S.A., 2021. - 207 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż przez sześć krain. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami zainspirowanymi biblijnymi opowieściami. Książka zawiera kilkadziesiąt przepisów przepełnionych wieloma cudami i niezwykłymi obietnicami. Dzięki ich spróbowaniu zasmakujesz obfitości i słodyczy oraz odkryjesz, czym jest ogromna miłość Pana Boga do nas. Książka Szustaka i Okrasy odsłania nieznany duchowy wymiar kuchni ze szczyptą tajemnicy, która otwiera nas na nowe kulinarne doznania i niezwykłe działanie Pana Boga w naszym życiu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pępowo Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej